Huisgemaakte geroosterde tomaten-paprikasoep voor koude dagen
17-10-2024 | Irma ten Napel
Ingrediënten
(voor 3 personen)
- 600 gram tomaten
- 1,5 paprika
- 1 knoflookbol
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 takje basilicum
- 1 groentebouillonblokje
- 1 eetlepel oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- Flinke scheut peper
- 100 ml water
- 20 gram pompoenpitten (pijnboompitten zijn ook lekker erdoorheen)
- Optie: stokbrood om croutons mee te maken
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de tomaten en paprika door vieren. Snijd het topje van de knoflookbol eraf en leg alles op een bakplaat.
- Smeer de groenten in met olijfolie, peper en oregano. Zet de bakplaat in de oven voor 25 minuten.
- Bak ondertussen de pompoenpitten (of pijnboompitten) in een pan zonder olie totdat ze goudbruin zijn.
- Haal de geroosterde groenten uit de oven en doe ze in een pan. Giet ook de olijfolie erbij voor extra smaak.
- Knijp de knoflooktenen uit het jasje en voeg ze toe aan de pan, samen met de crème fraîche, water, basilicum en het groentebouillonblokje.
- Pureer alle ingrediënten goed door elkaar en laat de soep nog 5 minuten op laag vuur staan.
- Serveer de soep met de gebakken pitten en eventueel wat croutons van stokbrood.
Waarom deze maaltijdsoep een topper is?
Deze maaltijdsoep is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens bomvol vitaminen en mineralen dankzij de verse groenten. Door het roosteren in de oven krijgen de tomaten, paprika en knoflook een heerlijke, diepe smaak die de soep een rijke en complexe smaak geeft. De toevoeging van crème fraîche zorgt voor een romige textuur en de pompoenpitten geven een lekkere crunch.
Tip: Maak een grote portie van deze soep en vries een deel in voor later. Zo heb je altijd een gezonde en lekkere maaltijd bij de hand voor drukke dagen.
Variaties
Dit recept leent zich uitstekend voor allerlei variaties. Probeer eens andere groenten toe te voegen, zoals courgette, aubergine of wortel. Of geef de soep een pittige twist met een snufje cayennepeper of een fijngesneden pepertje. Vegetariërs kunnen het groentebouillonblokje vervangen door een vegetarisch alternatief en de crème fraîche weglaten of vervangen door een plantaardige variant.
Conclusie
Met deze heerlijke en vullende maaltijdsoep zet je in een handomdraai een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel. Het recept is makkelijk aan te passen aan je eigen smaak en voorkeuren, waardoor je eindeloos kunt variëren. Dus waar wacht je nog op? Trek je schort aan, zet je koksmuts op en ga aan de slag met deze fantastische soep!
Eet smakelijk!
Dit recept is bedacht door Margretha Snoek, volg haar op Instagram (cookalasnoek) voor nog meer heerlijke snacks en recepten!