Handige apps en tools die je kunnen helpen om minder te verspillen
09-09-2024 | Irma ten Napel
In een wereld waarin we steeds meer spullen verzamelen, kan het een uitdaging zijn om georganiseerd en duurzaam te blijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van handige apps en tools die je kunnen helpen bij het het verminderen van verspilling. In dit artikel delen we enkele van de beste opties die je kunnen ondersteunen bij het creëren van een verspillingsvrij leven.
Handige tips die je kunnen helpen tegen voedselverspilling
1. Maak een boodschappenlijst
Voordat je naar de supermarkt gaat, is het verstandig om een boodschappenlijst te maken. Dit helpt je alleen de benodigde items te kopen en voorkomt impulsieve aankopen die vaak leiden tot verspilling.
2. Controleer je voorraad
Neem regelmatig de tijd om je kast en koelkast te controleren. Dit helpt je om te zien wat je al hebt en wat binnenkort moet worden gebruikt. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je geen onnodige producten koopt.
3. Bewaar voedsel op de juiste manier
De manier waarop je voedsel opslaat, heeft grote invloed op de houdbaarheid. Zorg ervoor dat je groente in een koele, donkere plaats bewaart en gebruik luchtdichte verpakkingen voor restjes.
4. Wees creatief met restjes
Restjes kunnen vaak worden omgetoverd tot nieuwe maaltijden. Denk aan soepen, stoofschotels of zelfs smoothies. Dit voorkomt niet alleen verspilling, maar kan ook leiden tot verrassend lekkere gerechten.
5. Deel met anderen
Als je meer voedsel hebt dan je zelf kunt consumeren, denk dan aan het delen met vrienden, familie of buren. Dit vergroot niet alleen de sociale interactie, maar vermindert ook de hoeveelheid verspilling.
Door deze tips toe te passen, kun je een positieve impact maken op het milieu en tegelijkertijd je voedselbudget verlagen.
Hoe kun je voedselverspilling tegengaan?
Check je kast en koelkast
Kijk minstens één keer per week wat je nog in huis hebt. Liggen er vergeten groenten of een pak yoghurt dat bijna over de datum is? Bedenk dan hoe je deze producten de komende dagen kunt verwerken in maaltijden. Plan je menu's rond wat er al ligt, in plaats van steeds nieuw eten te kopen.
Heb je toch iets over de datum in de koelkast, maar ruikt en ziet het er nog goed uit? Aarzel dan niet om het gewoon op te eten. Die datum is slechts een indicatie. Zo voorkom je dat bruikbaar voedsel onnodig in de vuilnisbak belandt. Met een beetje bewuster inkopen en koken, kun jij een hoop verspilling voorkomen!
Gebruik een boodschappenlijst
Gelukkig kun je voedselverspilling eenvoudig tegengaan door slim boodschappen te doen. De truc? Een doordachte boodschappenlijst! Begin met het plannen van je maaltijden voor de komende week. Kijk wat je al in huis hebt en noteer precies wat je nog nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel koopt en blijft er minder liggen. Zet groente en fruit die snel bederven bovenaan je lijstje, zodat je ze als eerste gebruikt.
Wees ook realistisch over de hoeveelheden die je nodig hebt. Koop liever iets minder dan te veel. Restjes kun je vaak prima invriezen of verwerken in een nieuw gerecht. Met een beetje creativiteit tover je zo de lekkerste maaltijden op tafel én gooi je minder weg.
Dus: plan vooruit, koop bewust en geniet van al het heerlijke eten zonder verspilling. Jouw slimme boodschappenlijstje helpt je op weg naar een duurzamere keuken!
Houdt de houdbaarheidsdatum in de gaten
Een belangrijke stap is om goed op de houdbaarheidsdatum van producten te letten. Hierdoor voorkom je dat je eten weggooit dat eigenlijk nog prima te consumeren is. Controleer regelmatig je koelkast, vriezer en voorraadkast en zorg dat je producten gebruikt vóór de TGT (te gebruiken tot) datum verstreken is.
Eten dat over de THT (tenminste houdbaar tot) datum is, kun je vaak nog gewoon eten. Gebruik wel je zintuigen: ruikt, ziet en smaakt het nog goed? Dan is het doorgaans nog prima te nuttigen. Door slim in te kopen en creatief te koken met wat je al in huis hebt, gooi je minder voedsel weg. Zo draag jij een steentje bij aan het verminderen van voedselverspilling
Gooi de restjes niet weg
Bewaar overgebleven eten in afgesloten bakjes in de koelkast en gebruik het de volgende dag voor lunch of verwerk het in een nieuwe maaltijd. Kliekjesdag was vroeger heel normaal, dus waarom zouden we die gewoonte niet nieuw leven inblazen? Je kunt restjes ook invriezen voor later gebruik.
Wees creatief met je restjes. Maak een lekkere soep, roerbak groenten of een pasta met wat er nog in je koelkast ligt. Online vind je tal van recepten voor heerlijke gerechten met kliekjes. Zo geef je overgebleven eten een tweede leven en verspil je minder voedsel. Goed voor het milieu én je portemonnee!
Apps tegen voedselverspilling
Too Good To Go app
Too Good To Go is een app die samenwerkt met restaurants, bakkerijen en supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan. Via de app kun je "Magic Boxes" kopen met daarin overtollig eten van deze zaken, vaak voor een fractie van de originele prijs. Hiermee red je niet alleen lekker eten van de vuilnisbak, maar doe je ook een koopje.
Slim Koken App
De Slim Koken App helpt je om slim inkopen te doen en creatief te koken met kliekjes. Met de app kun je:
- Een weekmenu samenstellen op basis van aanbiedingen en seizoensproducten
- Een boodschappenlijstje maken op basis van je menu en voorraad
- Porties afmeten om precies genoeg te koken
- Een kliekjesrecept zoeken voor restjes
Eetmaatje
Eetmaatje is een app die restjes eten koppelt aan een goed doel. Het idee is simpel: kook je teveel, dan deel je het met iemand die het goed kan gebruiken. In de app geef je aan wat voor eten je over hebt. Vervolgens kijkt een algoritme welke matches er in de buurt zijn, bijvoorbeeld een buurvrouw, een studentenhuis of de lokale voedselbank.
Met een beetje planning, creativiteit en de hulp van handige apps kun je een hoop verspilling voorkomen. Goed voor het milieu, je portemonnee en de strijd tegen honger. Welke app ga jij proberen?