Groentelasagne recept: Ontdek de verrassende smaak!
29-07-2024 | Irma ten Napel
Ben je op zoek naar een heerlijk en gezond recept dat je eens kunt proberen? Dan is deze groentelasagne met courgette, aubergine en spinazie echt iets voor jou! Met deze verrassende combinatie van smaken en texturen breng je een unieke twist aan de klassieke lasagne. Laat je verrassen door de rijke smaak en de voedzame ingrediënten van dit gerecht.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 courgette
- 1,5 aubergine
- Handvol spinazie
- 800 gram gepelde tomaten uit blik
- Halve pot zongedroogde tomaten
- 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel creme fraiche
- 1 theelepel tijmkruiden
- 1 eetlepel pesto
- 1 eetlepel tarwebloem
- 1 mozzarella
- 150 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel olijfolie
- 6 lasagnebladen, 2 lagen (hoeveelheid bladen ligt eraan hoe groot je ovenschaal is)
- Takje basilicum
Bereidingswijze
- Zet de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snijd de aubergine en courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Smeer de plakken aubergine en courgette in met olijfolie, pesto en peper.
- Plaats de ingevette groenten voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Doe ondertussen de gepelde tomaten, Italiaanse kruiden, tijm, crème fraiche en een snufje peper in een pan en breng aan de kook.
- Voeg als laatste het tarwebloem toe aan de tomatensaus voor een betere binding.
- Smeer een dun laagje van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal.
- Leg de eerste laag lasagnebladen in de schaal, gevolgd door de gegrilde courgette, aubergine, tomatensaus, spinazie en kaas.
- Herhaal deze laag nog een keer, afhankelijk van de grootte van je ovenschaal.
- Verdeel als laatste de mozzarella over de bovenste laag.
- Zet de groentelasagne voor 30 minuten in de oven op 200 graden Celsius.
- Wanneer de lasagne klaar is, voeg je nog wat versgemalen peper toe en garneer je met een basilicumblaadje.
Genieten van een verrassende smaakbeleving
Deze groentelasagne is niet alleen smaakvol, maar ook nog eens bomvol vitaminen en mineralen dankzij de verse groenten. De combinatie van de romige tomatensaus, de gegrilde aubergine en courgette, en de smeltende kaas zorgt voor een heerlijke smaakexplosie in je mond. De spinazie voegt een extra portie gezondheid toe en geeft het gerecht een mooie kleur.
Het leuke aan deze lasagne is dat je eindeloos kunt variëren met de groenten die je gebruikt. Heb je nog andere groenten in huis die je graag wilt verwerken? Voeg ze gerust toe of vervang een van de genoemde groenten. Zo kun je bijvoorbeeld ook paprika, champignons of wortel toevoegen voor nog meer smaak en textuur.
Tips voor de perfecte groentelasagne
- Snijd de aubergine en courgette in gelijkmatige plakken voor een mooie presentatie en gelijkmatige garing.
- Gril de groenten van tevoren in de oven voor extra smaak en een mooie kleur.
- Gebruik een mix van verschillende kazen, zoals Parmezaanse kaas, mozzarella en ricotta, voor een rijke smaak.
- Laat de lasagne na het bakken even rusten voordat je hem aansnijdt, zodat de lagen goed kunnen settelen.
- Serveer de groentelasagne met een frisse salade voor een complete en evenwichtige maaltijd.
Deze groentelasagne is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een ware traktatie voor je smaakpapillen. Het is een perfect gerecht om te serveren tijdens een etentje met vrienden of familie, of gewoon om jezelf eens lekker te verwennen. Dus waar wacht je nog op? Zet je koksmuts op, verzamel de ingrediënten en ga aan de slag met deze heerlijke en verrassende groentelasagne!
Heb jij al ervaring met het maken van groentelasagne? Laat het ons weten in de comments en deel je favoriete tips en variaties. Wij zijn benieuwd naar jouw creaties!
Wil je meer gezonde en lekkere recepten zoals deze? Volg ons dan zeker op onze socials om op de hoogte te blijven van allee nieuwe blogs inclusief heerlijke recepten.
Dit recept is bedacht door Margretha Snoek, volg haar op Instagram voor nog meer heerlijke snacks en recepten!